Ara publico a Mossegalapoma.cat

Ep!
A partir d'ara escriuré les meves entrades de blog en català a Mossegalapoma.cat, i continuaré escrivint en castella a Orangoodling.

lunes, noviembre 27, 2006

Allò que voliem saber sobre Sindicació web i no sabiem que ho voliem saber... aixi que com carai ho podiem preguntar....

L'Ivan Riveiro i en Carles Ferreiro ( El guitarra rós de Sargon ) son els projectistes que s'estan encarregant del mòdul Internalmail de Moodle i més endavant aportaran la sindicació web a la wiki de moodle. La setmana passada van fer un informe prou complert sobre les tecnologies disponibles de sindicació web. si hi esteu interessats aqui ho teniu:http://morfeo.upc.es/crom/mod/wiki/view.php?id=22&page=RSS+in+comparisson+with+ATOM+%28spanish+version%29&gid=0&uid=0
Ludo out

viernes, noviembre 24, 2006

Redescobrint fotos velles... La india del sud


La senzillesa d'us de Picasa 2 ( paquet de lliure distribució de Google ) convida a re visitar col.lecions de fotos que simplement ocupaven espai al disc. Jugant amb les 4 eines de retocat (il·luminació, contrast, retallat i rectificat ) fotos de qualitat mitja o dubtosa, tirades amb una càmera analògica ( si d'aquelles que anaven amb carret... 100, 200, 400 ISO - 24-36 fotos) i digitalitzades de diverses formes ( escaneig de revelats, de negatius..), es transformen al iluminarse ( i descobrir detalls que no sabíem... guaita si aquí hi ha la Mama!!!) I dedicant una estoneta a recordar les circumstancies en que es varen prendre les fotos... part de la nostre memòria.

Avui he pujat, de fet puja mentre escric, un àlbum a picasaweb, amb algunes les fotos del viatge a la índia del sud de 4 estius... com passa el temps. Els que heu parlat amb mi sobre el tema segur que sabeu que vaig tornar fart d'aquest viatge... veient la bellesa de les imatges i la singularitat de les escenes us podeu imaginar com n'és de dur per al viatger poc curtit ( encara que un ja va fent la pell dura ... ) aquest univers hiperrealista que és la india del Sud... Els colors, les olors, la miseria extrema al costat dels emporios i mercats espectaculars a rebossar. La profilaxi de la malaria, la calor, els bots del autocars ( i les secueles d'un accident de cotxe, fiblada cervical, uns mesos abans), els aires acondicionats extrems (encara no havia anat a hong kong), la llarga durada del viatge i els problemes que m'esperaven llavors a la tornada... I amb tot això potser em vaig perdre la part del viatge...

Potser algun dia hi hauré de tornar i redescobrir la India del sud... però no hi ha pas pressa.

martes, noviembre 21, 2006

Mobile AJAX? Antes de correr aprendamos a caminar...con J2ME

El fenomen de la Web 2.0 ( que ja comença a cansar) i la consolidació d'AJAX ( Javascript asíncron més XML) com la seva plataforma de desenvolupament insígnia, està deslligant les eufòries dels més pintats.

Alguns il·luminats ja prediquen el Mobile Web 2.0 i fins i tot vaticinen amb una arrogància digna del Capità del Titanic ( !Icebergs al meu! ) que AJAX reemplaçarà a J2M'i XHTML com plataforma de desenvolupament per a l'aplicacions mòbils.

Segurament a aquests auto ungits Gurús no els falta raó. AJAX avui dia és una gran tecnologia per a desenvolupar aplicacions contra un client web universal que es comunica asíncronament (és a dir sense recarregar la pàgina) amb webservices que s'executen en un servidor segur. I en un futur, diguem 5 anys vista, les comunicacions sense fils permetran una disponibilitat cuasi permanent de la connexió a preus semblants (o integrats ) a les ADSL que avui sofrim. Llavors el desenvolupament d'aplicacions mòbils es limités al desenvolupament aplicacions web tenint (i molt) en compte les limitacions d'accessibilitat de les pantalles diminutes d'aquestes andròmines.
Però això no va a succeir avui.

Les connexions que tenim a la nostra disposició són lentes, cares i la infraestructura no aquesta preparat per a tenir 40 milions d'usuaris de telèfon mòbil navegant la Mobile Web 2.0...

La velocitat de les connexions és limitada i solament arriba a les velocitats dels fullets que (hostesses esculturals reparteixen en els aeroports) quan s'usen serveis de streaming de video o àudio, però no s'aconsegueixen quan el trafico és Web o Wap, moment en el qual la latència ens porta reminiscències dels anys 90 i els mòdems de 33 kbps. També ens recordem del temps que demanàvem tarifa plana en els fòrums. Tornarem a demanar-la.


La capacitat de procés dels dispositius augmenta, però també ho fa el consum de bateria. Els propietaris de flamants mòbils 3G em comenten: abans la bateria em durava una setmana. Això ha passat a la història. I la seguretat de les dades en les lineas sense fils ? Com està la criptografia en AJAX ? (ho desconec, no és una pregunta retòrica)

Google ( sempre google... sempre google) fa poc ha alliberat una versió mobile de Google Maps i de Gmail implementades en J2EM (JAva 2 Micro Edition) demostrant la rodonesa del circulo: Deixem el Mobile Ajax per els Gurús i dediquem nos a fer aplicacions que funcionin avui i aportin valor. Doncs bé per Google!

J2EM funciona en la majoria dels mòbils del parc ( fins i tot Palm distribueix sense cost la maquina virtual per als smartphones (treo 650 - 680 - i aquest engendro anomenat treo 750 ) que no ho inclouen de sèrie. Amb el que no van a haver d'esperar que Mozilla tingui llesta uneixi versió estable de Minimo per a un sistema operatiu que no sigui Windows Mobile....

Dintre d'aquest escenari el DFWikiteam té alguna cosa que dir? Doncs clar que si!!! Des de fa uns mesos hem estat desenvolupant una llibreria J2EM que permet gestionar la persistència en dispositius mòbils com si tinguéssim un servidor (cutrecillo això si) de bases de dades en el propi telèfon. Com tot el nostre treball alliberem aquesta llibreria sota llicència GPL i la documentació amb llicencia Creative Commons i aquesta disponible aqui.

Com a millores estem desenvolupant un motor SQL per a accedir a les taules i indexos de tipus Btree. A més estem preparant unes micro aplicacions per a accedir des del telèfon mòbil al fòrum, el glossari i el wiki de Moodle.

Qui en dóna més?

Ludo out

domingo, noviembre 19, 2006

Paisatges de la Web 2.0

El fenomen Web 2.0 a més d'implicar certs canvis en la forma de crear i experimentar la WWW ( que per altra banda es ja havien produït abans que els Gurús de Oreilly parlessin de Web 2.0) comporta amb si una segona bombolla tecnològica vinculada a la web. Estan apareixent com bolets sites web on oferixen "de gratix" serveis que fa pocs anys hagués estat impensable disposar pagant.

L'exemple paradigmàtic és YouTube. Recentment adquirida per Google per una pasta infecta (ja comentat en aquest blog el mes passat) YouTube oferei, com tots sabem ja, hosting de fitxers de vídeo.... I això és alguna cosa molt car!!! D'una banda, l'espai en disc costa diners, i no em refereixo als discos que podem muntar en els nostres PC's de sobretaula a 50 o 60€ diversos centenars de Gigues; sinó a discos durs de servidors amb alta disponibilitat i còpies de seguretat automatizades... Per altra banda, la factura de transferència de dades de YouTube no ha de ser petita... Les autopistes de la informació també tenen peatges!

YouTube no tenia model de negoci, no cobrava per cap servei estalvi pels anuncis GoogleAddSense, els quals no aconseguien justificar les factures de YouTube. Però l'objectiu de YouTube no era ésser rendible sinó crear un producte: una marca, i vendre'l al millor postor. Si pot ser Google. Qui té pasta i no li importa gastar-la per a posicionar-se en l'hegemonia que obtindrà si Yahoo o Microsoft no li planten cara seriosament

Existeixen moltes empreses en la línea de YouTube que estan intentant atreure i fidelitzar a una massa suficient d'usuaris que justifiqui que algun dels grans jugadors els planti un xec en blanc damunt de la taula ... Moltes d'elles es frotrán la gran nata . Això no és cap secret.

En tot cas, nosaltres internautes, hem d'aprofitar els serveis que ens ofereixin i tenir en compte no oblidar: d'una banda llicenciar els continguts que generem (els continguts són un valor en la societat de la informació) i per altra banda ser conscients del poder que la nostra activitat en la web té. La matèria primera en el joc de la Web 2.0 és l'atenció de l'usuari i no hem de regalar-la.

Un site interessant, dins aquesta linea, és TiddlySpot.com un servei de hosting de Tiddlywikis (Tiddlywiki ja de per si és interessant, com sabeu els lectors d'aquest blog.. que SE que existiu i us saludo!) i aquesta gent no solament oferix un servei sinó que ha desenvolupat una tecnologia FOSS que permet enviar les dades d'un Tiddlywiki ( per definició locals) a un servidor. Per tant els desitjo que tinguin molta sort!!!!

Per la meva banda vaig a usar TiddlyWiki i TiddlySpot.com en alguns projectes privats i públics com aquest.

Ludo out

sábado, noviembre 18, 2006

L'esforç de Moodle i el paper del dfwikiteam


Aquesta matinada Martin Dougiamas ens ha passat un enllaç a un site que amida mètriques sobre el programari a partir de l'activitat en els repositorios de CVS.

Curiosament el tercer usuari en modificació de lineas de codi en tot Moodle.org és el dfwikiteam1. Això significa que els meus nens i *sobretodo el gran, enorme i immens Pigui (en la foto en un dels seus grans moments de treball)estan fent un treball tremend, que solament el projecte *wiki en si té un volum considerable i que anem pel bon camí...

Animo DFWikiteam que falta poco!!!!
Ludo out

I encara més... google pages

Doncs si, Google ataca de nou. Avui he descobert un nou servei filantròpic de Google (que sumarem a l'omnipresent cercador, maps, groups, gmail, picasa, toolbar, blogger , les eines d'edició de text i full de càlcul, o moltes mes que se m'escapen)

Es tracta de Google Pages, una eina que recorda al Geocities de tota la vida. Geocities des de finals dels 90 ha estat el hosting gratuït de paginas web per excel·lència. Però Google ataca amb força, proporciona una interfície *AJAX acord a la moda del moment i permet en pocs minuts crear la teva pàgina. Cosa que Geocities ni funcionava ràpid ni era fàcil d'usar ni s' aconseguia massa cosa amb poc temps.

Jutgeu vosaltres. En una estoneta( 5 minuts) he creat el meu *pagina (copiant i pegant un poc) l'he publicat i he reportat un bug a Google.

He trigat més en explicar-lo aquí.

I us deixo amb un link a la pagina de prova creada.
La meva pagina a google pages

Ludo out

Una nueva vuelta de tuerca: Google pages

Pues si, Google ataca de nuevo. Hoy he descubierto un nuevo servicio filantrópico de Google (que sumaremos al omnipresente buscador, maps, groups, gmail, picasa, toolbar, blogger , las herramientas de edición de texto y hoja de cálculo, o muchas mas que se me escapan)
Se trata de Google Pages, una herramienta que recuerda al Geocities de toda la vida. Geocities desde finales de los 90 ha sido el hosting gratuito de paginas web por excelencia. Pero Google ataca con fuerza, proporciona una interfaz AJAX acorde a la moda del momento y permite en pocos minutos crear tu pagina. Cosa que Geocities ni funcionaba rápido ni era fácil de usar ni se conseguia demasiada cosa con poco tiempo.
Juzgad vosotros. En un ratito ( 5 minutos) he creado mi pagina (copiando y pegando un poco) la he publicado y he reportado un bug a Google.
He tardado más en explicarlo aquí.
Y os dejo con un link a la pagina de prueba creada.Mi pagina en google pages
Ludo out

viernes, noviembre 17, 2006

I l'aneguet de goma?

Doncs sols falta l'aneguet de goma ...
El tecnogeek-isme esta fora de control... es la fi del mon!
Personalment seguire preferint llegir a la banyera encara que de tant en tant s'em mullin els fulls.
Ludo out

miércoles, noviembre 08, 2006

The Battle. Jorn Lande & Russell Allen


Amantes del Rock Epico, del Rock y de lo Epico. Mi amigo, exiliado en las tierras de Malaga programando videojuegos, Fernando Claros de Luna (Alias Acos de Telebaris) me recomendó poco antes de pirarse pal sur este disco: The Battle.
Os corto y pedo en ingles el inicio de esta critica que he encontrado y comparto:

After listening to "The Battle" the first time I said to myself "this is too good to be true, there must be something wrong in here". But there wasn’t. You see "The Battle" is simply ONE OF THE BEST HARD ROCK ALBUMS released in the 00’s!!! What "New Jersey" (Bon Jovi, 1988), "Firehouse" (Firehouse, 1990), "Look What The Cat Dragged In" (Poison, 1986) were for the previous millennium, "The Battle" is for this one!

En fin, el disco es completamente recomendable y cuasi imprescindible en vuestro iPod o sucedaneo.
Ludo out.

Tiddlywiki integrat con el moodle new wiki... documentació

He estat documentant una mica el tema del plugin, per motius que no acabo de tenir massa clars m'ho he currat tot en angles, però cre que amb tres imatges y un parell de links us en fareu una idea:
Allà van:
* Fichero a descargar y abrir desde tu ordenador

Foto 1
df2tw-1
Foto 2
df2tw-2
Y foto 3
df2tw-3
Ludo out