Ara publico a Mossegalapoma.cat

Ep!
A partir d'ara escriuré les meves entrades de blog en català a Mossegalapoma.cat, i continuaré escrivint en castella a Orangoodling.

lunes, enero 29, 2007

J2MEMicroDB Motor de Base de Dates Open Source desenvolupat a la UPC

Des de fa un any a la UPC hem estat desenvolupant un motor de bases de dades per a J2ME.

Davant aquesta informació poden aparèixer 2 preguntes :
1. Fantastic i què?
2. Fantastico i això que és i perquè serveix?

Pels s'hagin fet la primera pregunta els remeto a una notícia molt més interessant sobre un nen xinès que mata pollastres a crits.

Aquí contesto als que s'hagin fet la segona pregunta i potser tinguin la notícia dels pollastres a una pestanya aquí al costat. J2ME (Java 2 Micro Edition) , és un llenguatge de programació que permet als desenvolupadors programar per a la majoria de telèfons i PDA's. Sempre que el vostre operador no ho impedeixi, el vostre telèfon podrà executar programes fets en aquest llenguatge, la qual cosa té un gran potencial. J2ME és de lliure ús ( encara que encara no és Open Source ) pel que un programador pot descarregar-se gratis els kits de desenvolupament de java.sun.com o altres llocs com les webs de Nokia o Ericson.

El problema és que es tracta d'un kit de desenvolupament molt limitat i si un programador algú vol fer una mica extraordinari com ... no sé... emmagatzemar dades persistents en un arxiu, llavors ha de començar a gestionar els fitxers a nivell de byte. I això és molt bonic i meravellós, permet al programador un control total, però és el que es diu tècnicament "un rollo" . Si volem guardar dades estructurades com registres d'una base de dades, hem d'escriure molt codi, i això duu temps de codificar, provar i mantenir.

Per això hem desenvolupat una sèrie de llibreries, el que es coneix com API ( Application Programming Interface), que permeten al programador de J2EM tractar amb fitxers estructurats (que guarden objectes), amb una capa relacional (per a guardar taules com la d'una base de dades normal), amb indexació amb BTree (si no sabeu no pregunteu, no importa però és guay) i fins i tot una capa (*)que executa "query's SQL" (si, això del select from where ).

El cas es que hem desenvolupat aquestes API's i les hem fet publiques baixos llicència GPL a la nostra web on donem una visió més tècnica.

Fins a la data no existeix res de semblant, almenys que sigui programari lliure o codi obert. Aquest projecte ha estat liderat per Maria José Casany, Pablo Casado i un servidor i han participat els estudiants de projecte de fi de carrera Núria Lara, Jose Antonio Rodriguez, Yolanda Vigil, Miquel Teruel (risitas) a més dels alumnes de la primera edició del Postgrau de desenvolupament d'aplicacions Mòbils i PDA's que perpetrem a la UPC.

A la cuina tenim una part de l'invent que també permet obtenir i enviar dades d'un servidor de bases de dades ( jo que sé un mysql o un Oracle) i estem desenvolupant algunes joguines com una eina per a llegir els fòrums del Moodle des del mòbil.
Ja sabeu , per a més informació J2MEMIcroDB...
Ludo out
* Es que lo de les APIS com esl ogres i les cebes va per capes.

No hay comentarios: