Ara publico a Mossegalapoma.cat

Ep!
A partir d'ara escriuré les meves entrades de blog en català a Mossegalapoma.cat, i continuaré escrivint en castella a Orangoodling.

sábado, junio 09, 2007

Descripció funcional dels wikis

Estic preparant un curs sobre Wikis en educació pels amics de la URV, i per això vaig publicant part de la documentació que vaig generant. El document ja donté enllaços al wiki en qüestió.

Descripció funcional del wiki

Procés Wiki bàsic



Un Wiki? consisteix essencialment en una aplicació Web que permet visualitzar online un conjunt de pàgines (anomenades pàgines wiki) i permet que els usuaris editin al seu torn el contingut i creuen noves pàgines. Així amb un Wiki? tenim una eina de publicació, dició compartida i revisió de documents hipertext? molt fàcil d'usar, i que exigeix molt pocs requisits al nostre ordinador. Solament un navegador web? i una connexió a Internet o la Intranet on resideixi el servidor Wiki? (Un Wiki al ser una aplicació Web precisa ser instal·lat en un servidor).


Les pàgines Web s'escriuen en un llenguatge anomenat HTML (Llenguatge de Marques de Hipertext). L'usuari mig no necessita conèixer aquest llenguatge per a crear les seves pàgines, no és simple. Ward Cunninham? va proposar el 1995 usar un llenguatge molt simple que permetés descriure un document i poder concentrar-nos en el contingut. el va anomenar WML? (llenguatge de marques wiki). En realitat el llenguatge dissenyat per Ward Cunninham? fou sols el primer d'una llista de diferents llenguatges wiki i dialectes d'aquests.


esquema-funcional-wiki-01



Les pàgines Web? s'escriuen en el llenguatge HTML?. L'usuari genèric no necessita conèixer aquest llenguatge perquè no és simple. Cunningham? va proposar usar un llenguatge tan simple com fos possible. Llavors va escriure un programa emmagatzemava el text que l’usuari entrava en la base de dades i que després que traduia al llenguatge HTML? per generar pàgines Web?. Wiki-wiki, significa “ràpid” en llengua hawaiana, i com que aquesta és la forma més rápida de generar una página web, Kunighan? va anomenar Wiki a l’invent.


Edició pàgines Wiki



esquema-funcional-wiki-02

Qualsevol usuari pot decidir editar el contingut d’una página

Wiki i modificar-ne el contingut. Quan un usuari edita una página

wiki veurá el codi en format Wiki, no en HTML.


Ward Cunningham? va definir un llenguatge de marques Wiki però des de llavors gairebé cada nou “motor wiki” (wiki engine: programari que gestiona un Wiki) defineix el seu propi dialecte del llenguatge wiki. A partir d’ara ens referirem al llenguatge wiki com a WML? (wiki markup language) malgrat no existeixi tal llenguatge sinó múltiples intrepretacions d’allò que ha de ser el WML? (fins hi tot hi ha programari que implementa el mecanisme Wiki sobre editors WYSIWYG que treballed directament en HTML o XML).


Llenguatge Wiki



El WML incorpora una eina per referenciar altres págines dins la mateixa Wiki (wikilinks). La primera solució per a implementar això foren les paraules en CamelCase. El format CamelCase consisteix en escriure una paraula amb majúscules intercalades entre minúscules. En trobar una paraula en CamelCase el motor Wiki interpreta que la paraula fa referència a una altre página del wiki i crea el link automáticament. A mesura que els Wikis han anat evolucionant el CamelCase s’ha anat abandonant per la costum de posar mots entre dobles claus “?” seguint l’estandar que Wikipedia? ha marcat.


pic2-1

Control de versions



Per acabar de descriure un sistema Wiki manca una característica fonamental. Un sistema Wiki? ideal és un sistema obert, en el que tot usuari pot editar i modificar els continguts. Aquest model no funcionaria sinó quedés registrat cada canvi que es fa en el sistema i es poguessin recuperar les pèrdues de dades que es pugin per error o intencionadament. Un motor Wiki ha d’incorporar un mecanisme que permeti consultar el registre històric de les modificacions de cada pàgina, consultar cada página tal com era, analitzar les diferencies entre versions per veure què ha canviat i que no, i eventualment desfer els canvis fets per un usuari.


Les pàgines d’un Wiki constitueixen un document hipertext, que un grup d’usuaris pot consultar, editar i ampliar simultàniament. Així en un Wiki tenim una eina de publicació, edició compartida i revisió de documents hipertext molt fàcil d’usar, i que exigeix molt pocs requisits al nostre ordinador. Solament un navegador web i una connexió a Internet o la Intranet on aquest el servidor Wiki (Un Wiki al ser una aplicació Web precisa ser instal•lat en un servidor).


historic wiki

Els motors wiki permeten veure la evolució de cada pàgina wiki. Podem veure quantes edicions s’han fet d’una pàgina i qui les ha fet. També es pot accedir al contingut de la pàgina de cada versió. El motor wiki permet restaurar una versió, desfent tots els canvis posteriors. Alguns motors wikis avançats permeten comparar visualment les diferències entre dues versions d’una pàgina. Això permet traçar quins canvis hi ha hagut i valorar la aportació de cada usuari. Una eina molt util en activitats que requereixen que es faci una valoració de la participació, com l’us en entorns docents.


wiki-difs

El wiki de Moodle permet visualitzar les diferències de dos maneres, linia a linia o remarcant en color el que s’ha afegit o elimninat.

No hay comentarios: